Κίμων Νανάσης (1957-2022)

Με ιδιαίτερη θλίψη πληροφορηθήκαμε τον αιφνίδιο θάνατο του εκλεκτού συναδέλφου, Καθηγητή Νευροχειρουργικής κ. Κίμωνα Νανάση.

Ο Κ. Νανάσης γεννήθηκε στην Πρώτη Σερρών το 1957 και ολοκλήρωσε τις γυμνασιακές σπουδές του στη Θεσσαλονίκη το 1975. Μετά από εισαγωγικές εξετάσεις, εισήχθη στην Ιατρική Σχολή ΑΠΘ, απ’ όπου και αποφοίτησε το 1981. Στη συνέχεια, ειδικεύθηκε στη Νευροχειρουργική στην Πανεπιστημιακή Κλινική της Κολωνίας στη Γερμανία, υπό τη διεύθυνση του διάσημου Καθηγητή RA. Frowein. Η συγκεκριμένη κλινική θεωρείται μία από τις μεγαλύτερες και πλέον φημισμένες της Γερμανίας, όπου παράγεται πλούσιο κλινικό και ακαδημαϊκό έργο. Στην εν λόγω κλινική, απέκτησε υψηλού επιπέδου εκπαίδευση στη Νευροχειρουργική. Έλαβε τον τίτλο του Νευροχειρουργού το 1988. Το διάστημα που ακολούθησε εργάστηκε και ως επιμελητής (Oberartz) στην ίδια κλινική με πλήρη συμμετοχή σε όλες τις δραστηριότητές της. Το 1989 αναγορεύτηκε διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Κολωνίας. 

Εξειδικεύτηκε στη Λειτουργική Νευροχειρουργική και ειδικά στη στερεοτακτική Νευροογκολογία, καθώς και στην αντιμετώπιση του πόνου και της σπαστικότητος στην Πανεπιστημιακή Κλινική Στερεοταξίας της Κολωνίας υπό την καθοδήγηση του Καθηγητή V. Sturm, με παράλληλη συμμετοχή στα ερευνητικά προγράμματα και ακαδημαϊκά δρώμενα της κλινικής.

Υπηρέτησε το Τμήμα Ιατρικής του ΑΠΘ και συγκεκριμένα τη Β’ Νευροχειρουργική Κλινική στο Γενική Νοσοκομείο «Ιπποκράτειο» για πολλά έτη με σημαντική προσφορά, τόσο στο ακαδημαϊκό όσο και στο κλινικό σκέλος. Εκλέχθηκε Λέκτορας το 1990, Επίκουρος Καθηγητής το 1999, Αναπληρωτής Καθηγητής το 2005 και Καθηγητής Νευροχειρουργικής ΑΠΘ το 2012. Κατά τη διάρκεια της καριέρας του, πραγματοποίησε σημαντικό αριθμό πρωτοποριακών και εξειδικευμένων χειρουργικών επεμβάσεων στον εγκέφαλο και στη σπονδυλική στήλη, ενώ δημοσίευσε και πλήθος εργασιών σε εγχώρια και διεθνή περιοδικά με σημαντική απήχηση. 

Ο Κίμων Νανάσης ήταν ένας ακούραστος και ολοκληρωμένος νευροχειρουργός με ξεχωριστή ευφυΐα, ο οποίος χαρακτηριζόταν από ήθος, υψηλή επιστημονική κατάρτιση, αποκρυσταλλωμένη κλινική σκέψη, εξαιρετική εκπαίδευση και χειρουργική δεινότητα. Πάντα δίκαιος, προχωρούσε με ζυγισμένα λόγια και με σταθερά βήματα. Από τα πρώτα έτη της παρουσίας του, κέρδισε επάξια την αναγνωρισιμότητα της νευροχειρουργικής κοινότητας. Τα τελευταία χρόνια είχε αφοσιωθεί στο ακαδημαϊκό του έργο στη Β’ Νευροχειρουργική Κλινική ΑΠΘ στο Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Ιπποκράτειο».

Νυμφεύτηκε τη Βασιλική Τσιώνη, Ιατρό Μικροβιολόγο, με την οποία απέκτησε δύο τέκνα. Η Ελληνική Νευροχειρουργική Εταιρεία εκφράζει την βαθιά της θλίψη για την απώλειά του και τον αποχαιρετά με σεβασμό.