Εγκύκλιος για την συμμετοχή γιατρών

Από τον ΕΟΦ

Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων εξέδωσε εγκύκλιο που περιλαμβάνει τις προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται, ώστε να μπορούν οι εταιρείες να καλύψουν την παρακολούθηση συνεδρίων από γιατρούς. Σύμφωνα με αυτές, η κάλυψη επιτρέπεται εφόσον έχει γίνει λήψη εκπαιδευτικής άδειας από το φορέα εργασίας του γιατρού.

Ο επαγγελματίας Υγείας είναι αποκλειστικά υπεύθυνος για την ορθότητα των πληροφοριών και την τήρηση της εκπαιδευτικής άδειας, η οποία θα πρέπει να είναι σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία. Οποιουδήποτε είδους σχετικά δικαιολογητικά δεν θα κατατίθενται εφεξής στον ΕΟΦ, αλλά θα αποτελούν ευθύνη του συμμετέχοντα.

Η νομοθεσία ορίζει πως αποδέκτες προωθητικών ενεργειών των εταιρειών προϊόντων αρμοδιότητας ΕΟΦ, είναι μόνο τα πρόσωπα που είναι εξουσιοδοτημένα να συνταγογραφούν ή να προμηθεύουν τα φάρμακα. Το κόστος φιλοξενίας (διαμονή και διατροφή) σε επιστημονικές εκδηλώσεις και συνέδρια του εσωτερικού, δεν μπορεί να υπερβαίνει ημερησίως τα 70 ευρώ και το ανώτερο κόστος τα 150 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ.

Το κόστος φιλοξενίας σε επιστημονικές εκδηλώσεις – συνέδρια του εξωτερικού, καθορίζεται σε 100 ευρώ ανώτερο κόστος διατροφής με πρωινό, συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ και το ανώτερο κόστος 300 ευρώ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ. Το αργότερο δέκα ημερολογιακές ημέρες πριν την έναρξη του συνεδρίου, υποβάλλονται ηλεκτρονικά, από εταιρείες στοιχεία αναφορικά με συμμετοχές επαγγελματιών Υγείας σε επιστημονικές εκδηλώσεις και σε συμβουλευτικές επιτροπές εμπειρογνωμόνων εσωτερικού – εξωτερικού.

Π. ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ
ΓΙΑ ΕΓΚΥΚΛΙΟ ΧΟΥΛΙΑΡΑΚΗ

 

Εναντίον γιατρών και μεταμοσχεύσεων

Την έντονη διαμαρτυρία τους για την πρόσφατη εγκύκλιο του υπουργείου οικονομικών που υπογράφεται από τον αναπληρωτή υπουργό Γιώργο Χουλιαράκη, από την οποία προκύπτει πως στο εξής θα καταλογίζονται αυτόματα στον γιατρό αστικές αποζημιώσεις που έχουν επιδικαστεί σε βάρος του νοσοκομείου λόγω ιατρικών επιπλοκών αν ο γιατρός έχει καταδικαστεί ποινικά για «βαρειά αμέλεια», εκφράζουν οι γιατροί δια στόματος του Γενικού Γραμματέα της ΟΕΝΓΕ Π. Παπανικολάου.

«Σύμφωνα με την εφαρμοστική εγκύκλιο Χουλιαράκη για τον καταλογισμό αυτόν δεν θα χρειάζεται καμία διοικητική απόφαση. Θα γίνεται αυτόματα μέσω του Ελεγκτικού Συνεδρίου και των ΔΟΥ», τονίζει ο κ. Παπανικολάου, προσθέτοντας ότι πλέον οι γιατροί του ΕΣΥ έχουν τις ακόλουθες επιλογές α) να γίνουν όλοι επίορκοι εκβιαστές β) να παραιτηθούν και γ) να «λουφάρουν» βρίσκοντας προσχήματα αποφυγής ευθυνών. Επιπλέον ο κ. Παπανικολάου, υπογραμμίζει ότι τα δικηγορίστικα κυκλώματα που διαφημίζουν την εξειδίκευσή τους στα «ιατρικά λάθη» έχουν επεκτείνει την «δραστηριότητά» τους και στον ευαίσθητο τομέα των μεταμοσχεύσεων οργάνων από εγκεφαλικά νεκρούς δότες. Όπως διευκρινίζει, λόγω της μεγάλης επίπτωσης στην χώρα μας σοβαρών τραυματισμών νέων ανθρώπων σε οδικά συμβάντα, εγκεφαλικά νεκροί υποψήφιοι δότες υπάρχουν συχνά στις ΜΕΘ των Ελληνικών δημόσιων νοσοκομείων.

Στο σοβαρό και βαρύ φορτίο της ενημέρωσης των συγγενών που αναλαμβάνουν οι γιατροί της ΜΕΘ μαζί με τους νευρολόγους ή/και τους νευροχειρουργούς του νοσοκομείου, έρχεται τώρα να προστεθεί και η ενδεχόμενη «ενέδρα» από κάποιο κερδοσκοπικό δικηγορίστικο κύκλωμα που εκ των υστέρων θα προσπαθήσει να πείσει κάποιους από τους συγγενείς του εκλιπόντος να προσφύγουν διεκδικώντας χρηματική αποζημίωση με το σκεπτικό πως «υπήρξαν λάθη» στην τεκμηρίωση του εγκεφαλικού θανάτου, με την καλλιέργεια και της ανάλογης ατμόσφαιρας συνομωσιολογίας περί «εμπορίας οργάνων» κλπ.

Κλείνοντας την ανακοίνωσή του ο ΓΓ της ΟΕΝΓΕ τονίζει ότι τα πράγματα είναι εξαιρετικά σοβαρά και τείνουν να ξεφύγουν από κάθε έλεγχο και ότι αν δεν υπάρξουν σύντομα νομοθετικά μέτρα σε λίγο δεν θα υπάρχει κανένας έντιμος γιατρός στο ΕΣΥ που να είναι πραγματικά ιατρικά μαχόμενος.