ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Μήνυμα προέδρου

Αγαπητέ Αναγνώστη,

Θα ήθελα τόσο εκ μέρους του ΔΣ της Ελληνικής Νευροχειρουργικής Εταιρείας (ΕΝΧΕ), όσο και προσωπικά να σε χαιρετήσω.

Το newsletter αποτελεί ένα ηλεκτρονικό βήμα σύντομης παρουσίασης του έργου και της πρόσφατης δραστηριότητας της ιστορίας της ΕΝΧΕ, καθώς και των νέων εξελίξεων στην Νευροχειρουργική.

Ιδιαίτερη βαρύτητα έχει δοθεί στην εκπαιδευτική δραστηριότητα της ΕΝΧΕ, στα μετεκπαιδευτικά της μαθήματα και σεμινάρια και στο πρόγραμμα δια βίου εκπαίδευσης των Ελλήνων Νευροχειρουργών.

Ο αναγνώστης μπορεί επίσης να βρει εύκολα μια σειρά από χρηστικές πληροφορίες για την ΕΝΧΕ, στοιχεία επικοινωνίας και βιογραφικού των μελών της Εταιρείας και του Διοικητικού Συμβουλίου και των διαφόρων Επιτροπών της.

Μαζί με το θερμό καλωσόρισμα κάθε αναγνώστη, θα ήθελα να απευθύνω ένα ιδιαίτερο χαιρετισμό σε κάθε συνάδελφο νευροχειρουργό και να τον ενθαρρύνω να ενημερώνεται για τα δρώμενα της ΕΝΧΕ. Θα ήθελα επίσης να επισημάνω ότι θα εκτιμούσα κάθε πρόταση για βελτίωση του έργου της ΕΝΧΕ.

Η  προσωπική μου δέσμευση στο σκοπό της εταιρίας είναι αυτονόητη. Η επιτυχία του σχεδιαζόμενου έργου δεν είναι δεδομένη ωστόσο τα αποτελέσματα θα κριθούν από την συλλογική προσπάθεια.

 

Με εκτίμηση,

Κώστας Ν. Φουντάς

Καθηγητής Νευροχειρουργικής

Πρόεδρος ΔΣ της ΕΝΧΕ

 

 

Εκλογές ΕΝΧΕ

Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι στις αρχαιρεσίες της Ελληνικής Νευροχειρουργικής Εταιρείας που έγιναν την Παρασκευή 4 Ιουνίου 2021 εξελέγη το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΝΧΕ για την διετία 2021 – 2023 ως ακολούθως:

 

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΞΕΛΕΓΚΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
 

Φουντάς Κωνσταντίνος

Τσιτσόπουλος Παρμενίων

Φρατζόγλου Μόσχος

Βούλγαρης Σπύρος

Πρασσάς Αριστείδης

Στράντζαλης Γεώργιος

Παλαιολόγος Θεόφιλος

Μπάρκας Κωνσταντίνος

Ξενάκη Βασιλική

Καρακώστα Ελένη

 

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
 Τάσιου Αναστασία

Αλεξίου Γεώργιος

 

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ
Βάκης Αντώνης

Κορφιάς Στέφανος

Επιτροπές Υποειδικοτήτων Νευροχειρουργικής

Μετά την επιτυχημένη πορεία των υποεπιτροπών στις δραστηριότητες της ΕΝΧΕ, το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας ζήτησε από συναδέλφους νευροχειρουργούς, να εκδηλώσουν εκ νέου ενδιαφέρον για την ένταξη τους και την συνεισφορά τους στις επιτροπές υπο-ειδικοτήτων της Νευροχειρουργικής. Η εκδήλωση ενδιαφέροντος ήταν πολύ μεγάλη και τελικά επιλέχτηκαν οι παρακάτω συνάδελφοι για τις αντίστοιχες θεματολογίες:

Χειρουργική (εφαρμοσμένη) ανατομία του ν. σ. Ξενάκη Β.

Λαφαζάνος Σ.

Στράντζαλης Γ.

Φρατζόγλου Μ.

Αγγειακές παθήσεις του νευρικού συστήματος Παναγιωτόπουλος Β

Παπασιλέκας Θ.

Παυλίδης Γ.

Φωτακόπουλος Γ.

Φόρογλου Ν.

Τάσιου Α.

Ακτινοχειρουργική Αθανασίου Ο.

Νομικός Π.

Στράντζαλης Γ.

Παλαιολόγος Θ.

Λειτουργική Νευροχειρουργική Κορφιάς Σ.

Μαυρίδης Ι.

Φουντάς Κ.
Παιδονευροχειρουργική & Διαταραχές ΕΝΥ Μαρκογιαννάκης Γ.

Τσιτούρας Β.

Χαμηλός Χ.

Πρασσάς Α.

Τσιτσόπουλος Π.

Νευροογκολογία Αναγνωστόπουλος Χ.

Κουτσαρνάκης Χ.

Μπάρκας Κ.

Σταυρινού Π.

Βούλγαρης Σ.
Παθήσεις Σπονδυλικής Στήλης & Περιφερικών Νεύρων Μπρότης Α.

Ντικμπάσανη Γ.

Νικολαΐδης Ι.

Παιδακάκος Ν.

Βλάχος Κ.

Πρασσάς Α.

Νευροτραυματιολογία & Νευροεντατική Γάτος Χ.

Ζυγούρης Α.

Μπιμπής Α.

Σταματίου Σ.

Παπανικολάου Π.
Ιστοσελίδας, κοινωνικής δικτύωσης & εξωστρέφειας Γκαλονάκης Ι.

Καραμπέτσος Δ.

Παπαδόπουλος Π.

Παλαιολόγος Θ
Μετεκπαιδευτικών προγραμμάτων

 

Σταυρινού Λ.

Σύρμος Ν.

Τσιτσόπουλος Π.

Αλεξίου Γ.

 

Οι επιτροπές αυτές έχουν συμβουλευτικό χαρακτήρα για το αιρετό ΔΣ, με σκοπό τη διεξοδική ενημέρωσή του σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις κάθε επιστημονικού πεδίου της Νευροχειρουργικής. Τα μέλη των επιτροπών συνεπικουρούν επίσης στη διαμόρφωση του προγράμματος εκπαίδευσης, καθώς και στο επιστημονικό πρόγραμμα της ΕΝΧΕ, πάντα υπό την ευθύνη και την καθοδήγηση των μελών του ΔΣ. Η θητεία κάθε επιτροπής είναι διετής.

Εκπαιδευτικό έργο

Το Διοικητικό Συμβούλιο και η Επιτροπή Εκπαίδευσης της Ελληνικής Νευροχειρουργικής Εταιρείας ανακοινώνουν με ιδιαίτερη χαρά το νέο κύκλο των Μετεκπαιδευτικών Μαθημάτων για το έτος 2021-2022. Ο χαρακτήρας των μαθημάτων είναι καθαρά εκπαιδευτικός με τα μαθήματα να απευθύνονται προς όλους τους εκκολαπτόμενους νευροχειρουργούς, αλλά και τους καταξιωμένους συναδέλφους. Σε κάθε μάθημα, θα δίνεται βαρύτητα στην ανταλλαγή απόψεων, με παράλληλη παρουσίαση των σύγχρονων βιβλιογραφικών δεδομένων.

Στα μαθήματα συμμετέχουν νευροχειρουργικά τμήματα από όλη την επικράτεια, αλλά και προσκεκλημένοι ομιλητές με συναφές γνωστικό αντικείμενο, οι οποίοι θα προσθέτουν την εμπειρία και τη γνώση τους στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα της εταιρείας.
Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν διαδικτυακά χωρίς την ανάγκη φυσικής παρουσίας. Πριν την κάθε εκδήλωση, θα αποστέλλονται λεπτομερείς οδηγίες σύνδεσης προς τους ενδιαφερόμενους, αλλά και πληροφορίες για το μάθημα.

Ανάλογα με το είδος της εκδήλωσης, Webinars ή Απογευματινά Μετεκπαιδευτικά Μαθήματα, στους συμμετέχοντες θα χορηγούνται  μονάδες μοριοδότησης ή πιστοποιητικά παρακολούθησης.

 

Διενεργήθηκαν με μεγάλη επιτυχία και εκτενή συμμετοχή τα δύο πρώτα μαθήματα με τίτλο “Νευροεντατική vs. αποσυμπιεστικές παρεμβάσεις σε τραύμα του νευρικού συστήματος” και “Εγκεφαλικά Ανευρύσματα: Καθημερινότητα και  εναλλακτικές προσεγγίσεις” στις 18 Οκτωβρίου 2021 και στις 13 Νοεμβρίου 2021 αντίστοιχα.

Αναλυτικές πληροφορίες για το περιεχόμενο και το πρόγραμμα μπορούν να βρεθούν στο site της ενχε https://www.enxe.gr

Επιστημονικό έργο – συμμετοχή

Ολοκληρώθηκαν επιτυχώς με ενεργή συμμετοχή μελών της Ενχε το Eurospine 2021 στις 6-8 Οκτώβρη 2021 στη Βιέννη της Αυστρίας καθώς και το ψηφιακό συνέδριο της EANS στις 3-8 Οκτώβρη 2021. Τα μέλη της Ενχε με την συμμετοχή τους τόσο ως ομιλητές όσο και με την παρουσία τους, βοήθησαν στην προώθηση της Ενχε αλλά και γενικά της ελληνικής νευροχειρουργικής διεθνώς.

Ολοκληρώθηκε επίσης to 14ο ετήσιο συνέδριο της ελληνική εταιρίας σπονδυλικής στήλης, στις 29-31 Οκτώβρη 2021 στη Θεσσαλονίκη, στο οποίο η Ενχε είχε ενεργό ρόλο τόσο στην οργάνωση όσο και στο επιστημονικό έργο με παρουσίαση ομιλιών και εργασιών από τα μέλη της.

Προγραμματίστηκε το 73ο ετήσιο συνέδριο της Γερμανικής νευροχειρουργικής εταιρίας σε συνεργασία και κοινή οργάνωση με την Ενχε, στην Κολωνία της Γερμανίας στις 29/05-01/06 2022.

Πρόσκληση υποβολής επιστημονικού άρθρου στο περιοδικό Diagnostics

Είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσουμε την δημιουργία ειδικού τεύχους με τίτλο “Chronic Subdural Hematoma” στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό Diagnostics. Το εν λόγω περιοδικό είναι ανοιχτής πρόσβασης, βρίσκεται στο ευρετήριο της Pubmed, έχει συντελεστή απήχησης 3.7 και ο διάμεσος χρόνος δημοσίευσης δεν υπερβαίνει τις 35 μέρες. Ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής άρθρων έχει οριστεί η 30 Ιουνίου 2022. Η εκδήλωση ενδιαφέροντος και υποβολή προκαταρκτικού τίτλου άρθρου μπορεί να γίνει μέσω email στην διεύθυνση tkalamatian@med.uoa.gr .

Οι συντάκτες του ειδικού τεύχους

Θεοδόσης Καλαματιανός
Ακαδημαϊκός Υπότροφος

Γεώργιος Στράντζαλης
ΕΚΠΑ Καθηγητής Νευροχειρουργικής ΕΚΠΑ