Τζίκας Ιωάννης

Για τον Νευροχειρουργό και φίλο Ιωάννη Τζίκα

Είναι πράγματι δύσκολο κάποιος μέσα σε λίγες γραμμές να συμπτύξει μια καριέρα ζωής ειδικά αν το εκλιπών πρόσωπο ήταν αγαπητό.

Δεν υπάρχει λόγος να αντιγράψω το βιογραφικό του σημείωμα το οποίο είναι αρκετά πλούσιο ,  παραθέτοντας δημοσιεύσεις , παρουσιάσεις σε συνέδρια η συμμετοχές σε εκπαιδευτικά προγράμματα που αποκόμισε όλα αυτά τα χρόνια. Η καταξίωση του στη Νευροχειρουργική κοινότητα ήταν δεδομένη και όλοι γνωρίζουμε τι προσέφερε ο Γιάννης Τζίκας  στην Ελληνική Νευροχειρουργική.

Ο γνωστός σε όλους C.B.T Adams ήταν ενθουσιασμένος από την συνεργασία του με τον Γιάννη τη περίοδο της μετεκπαίδευσης του στην Οξφόρδη αναγνωρίζοντας στο πρόσωπο του έναν αξιόλογο Νευροχειρουργό .

Ο Διευθυντής του στο Νοσοκομείο «Μεταξά» Π. Μαριάτος είχε αναφέρει επανειλημμένα το όνομα του Ι.Τζίκα σαν παράδειγμα προς μίμηση στους νεώτερους τότε συναδέλφους Νευροχειρουργούς της κλινικής του.

Οι περισσότεροι νέοι συνάδελφοι μπορεί να μη  γνωρίζουν  τον Ι.Τζίκα επειδή είχε πρόσφατα συνταξιοδοτηθεί  και αποσυρθεί από την ενεργό δράση.

Γι αυτό το λόγο θα γράψω δυο λόγια  σαν ένα υπόμνημα για το ποιος ήταν ο Ιωάννης Τζίκας.

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1954.Η οικογένεια του μετακόμισε στη Καρδίτσα όπου και ολοκλήρωσε τις Γυμνασιακές του σπουδές το 1972 σαν αριστούχος. Την ίδια χρονιά εισήχθη στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών από όπου και αποφοίτησε το 1978.

Ολοκλήρωσε  τη Νευροχειρουργική ειδικότητα στο Κ.Α.Τ. το 1989.

Το 1990 κατέλαβε τη θέση του Επιμελητή Β’ στη Νευροχειρουργική Κλινική του Ογκολογικού Νοσοκομείου «ΜΕΤΑΞΑ».

Η Κλινική του μεταφέρθηκε το 1999 στο ΤΖΑΝΕΙΟ Νοσοκομείο.

Συνταξιοδοτήθηκε πρόσφατα κατέχοντας το βαθμό του Διευθυντού από το ίδιο Νοσοκομείο .

Ήταν από τους πρώτους Έλληνες Νευροχειρουργούς που παρακολούθησαν και περάτωσαν επιτυχώς κατόπιν γραπτών και προφορικών εξετάσεων  το πενταετές Μετεκπαιδευτικό Σεμινάριο της  EANS .

Στα πλαίσια της Μετεκπαίδευσης του στο εξωτερικό εργάσθηκε σαν έμμισθος ειδικευμένος Νευροχειρουργός σε οργανική θέση της Πανεπιστημιακής Νευροχειρουργικής Κλινικής του «Radcliffe Infirmary Hospital» στην Οξφόρδη υπό τη Διεύθυνση του Καθηγητή C.B.T.Adams από τον οποίο απέσπασε γραπτούς και προφορικούς επαίνους κατά τη διάρκεια της παραμονής του.

Ήταν παντρεμένος με τη συνάδελφο Πλαστικό Χειρουργό Βάσω Σταυροπούλου με την οποία απέκτησε δύο παιδιά , την Μυρτώ που σήμερα είναι λογοθεραπεύτρια στην Πάτρα και τον και τον Χρήστο που εργάζεται σαν μηχανολόγος μηχανικός στην Ολλανδία.

Πέρα από την άρτια επαγγελματική του κατάρτιση ο Γιάννης ήταν γνωστός για την εντιμότητα και την ευσυνειδησία του, αρετές σπάνιες σήμερα στο ιατρικό γίγνεσθαι.

Όλοι εμείς , που γνωρίσαμε προσωπικά , συναναστραφήκαμε και συνεργαστήκαμε με τον Γιάννη Τζίκα , αποχαιρετούμε τον φίλο, συνάδελφο και δάσκαλο συμπάσχοντας με τη γυναίκα του και τα παιδιά του που τόσο τους αγάπησε ,  ευχόμενοι όπως η ψυχή του αναπαύεται εν τόπω φωτεινό , εν τόπω χλοερό εν τόπω αναψύξεως ένθα απέδρα πάσα οδύνη λύπη και στεναγμός.