Ελληνική Νευροχειρουργική Εταιρεία

Ο Χ. Τσονίδης γεννήθηκε στην Ορεστιάδα Έβρου το 1954. Ολοκλήρωσε τις γυμνασιακές του σπουδές το 1972. Τον ίδιο χρόνο και μετά από εισαγωγικές εξετάσεις, γράφτηκε στην Ιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, απ’ όπου αποφοίτησε το 1979. Στη συνέχεια, εκπλήρωσε τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις στον στρατό ξηράς. Ακολούθως, υπηρέτησε ως αγροτικός ιατρός στις Καστανιές Έβρου από το 1980 έως το 1981. Ασκήθηκε στη Γενική Χειρουργική στην Α’ Προπαιδευτική Χειρουργική Κλινική του ΑΠΘ στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ (Διευθυντής: Καθηγητής Ο. Αλετράς). Ολοκλήρωσε την ειδίκευσή του στην Α’ Νευροχειρουργική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ το 1989 (Διευθυντής: Καθηγητής Γ. Φόρογλου). Από το 1985 έως το 1987, διετέλεσε Ειδικός Μεταπτυχιακός Υπότροφος στη Νευροχειρουργική Κλινική της Έκτακτου Αυτοτελούς Έδρας στο ΑΠΘ (Διευθυντής: Καθηγητής Γ. Ταυρίδης). Το 1989 εκλέχθηκε Λέκτορας Νευροχειρουργικής ΑΠΘ και εντάχθηκε στη Β’ Νευροχειρουργική Κλινική ΑΠΘ στο ΓΝΘ Ιπποκράτειο. Μετεκπαιδεύτηκε σε διάσημα κέντρα των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και συγκεκριμένα στην Arizona, Phoenix υπό τον Καθηγητή Robert Spetzler, καθώς και στο Allegheny General Hospital, Pittsburgh, Pennsylvania υπό τον Καθηγητή Takanori Fukushima. Το 1995 εκλέχθηκε Επίκουρος Καθηγητής, το 2003 Αναπληρωτής Καθηγητής και το 2009 Τακτικός Καθηγητής Νευροχειρουργικής ΑΠΘ. Το 2012 διαδέχθηκε τον Καθηγητή Φ. Τσιτσόπουλο στη διεύθυνση της Β’ Νευροχειρουργικής Κλινικής ΑΠΘ στο ΓΝΘ Ιπποκράτειο, θέση την οποία διατήρησε έως τη συνταξιοδότησή του το 2022.

Δημοσίευσε πλήθος πρωτότυπων εργασιών σε εγχώρια και διεθνή περιοδικά και εισήγαγε στην κλινική πρακτική καινοτόμες χειρουργικές τεχνικές, τις οποίες διδάχθηκε κατά τη μετεκπαίδευσή του στις Ηνωμένες Πολιτείες και επέκτεινε περαιτέρω κατά τη θητεία του στη Β΄ Νευροχειρουργική Κλινική ΑΠΘ. Ιδιαιτέρως σημαντική ήταν η συμβολή του σε τομείς όπως η Χειρουργική Βάσεως Κρανίου, η Αγγειακή Νευροχειρουργική και η Παιδονευροχειρουργική, τους οποίους και εξέλιξε. Υπήρξε δάσκαλος πλειάδας νευροχειρουργών που διαπρέπουν στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Υπηρέτησε το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης ακούραστα και με αυταπάρνηση για περισσότερα από 30 τριάντα χρόνια. Υπό την εποπτεία του, οργανώθηκε το Νευροχειρουργικό εργαστήριο και ολοκληρώθηκε σημαντικός αριθμός διπλωματικών εργασιών και διδακτορικών διατριβών. Ειδικά την περίοδο της θητείας του ως διευθυντή της Νευροχειρουργικής Κλινικής στο ΓΝΘ Ιπποκράτειο, αν και το τελευταίο διάστημα στάθηκε άτυχος λόγω της πανδημίας χωρίς να μπορέσει να ολοκληρώσει το όραμά του, συνέβαλε καταλυτικά στη βελτίωση της ποιότητας υπηρεσιών, στη στελέχωσή της κλινικής με αξιόλογο ανθρώπινο δυναμικό, καθώς και στην προμήθεια σύγχρονου τεχνολογικού εξοπλισμού.

Ο Χ. Τσονίδης σύντομα κέρδισε με τις ικανότητες και τα επιτεύγματά του την αναγνώριση της νευροχειρουργικής κοινότητας, τόσο στο εγχώριο όσο και στο διεθνές στερέωμα. Πάντα ευπροσήγορος με μια καλή κουβέντα για όλους και συνεχώς διαθέσιμος να συνεισφέρει και να βοηθήσει τον οποιοδήποτε, συνάδελφο και μη, και για οτιδήποτε. Ένας ολοκληρωμένος και πρωτοπόρος νευροχειρουργός, άριστος οικογενειάρχης, με υψηλή ευφυΐα, που χαρακτηριζόταν από ευρυμάθεια, πολυσυλλεκτικότητα, αναλυτική σκέψη, ανώτερη επιστημονική συγκρότηση, και χειρουργική δεξιοτεχνία. Το κενό που αφήνει είναι δυσαναπλήρωτο.

Π. Τσιτσόπουλος