Ελληνική Νευροχειρουργική Εταιρεία

Μήνυμα-προέδρου

 

Αθήνα 15/07/2019

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Θα ήθελα να απευθύνω, στον καθένα σας προσωπικά, τις θερμές ευχαριστίες του νέου Διοικητικού Συμβουλίου, που προέκυψε από τις αρχαιρεσίες της 29ης Ιουνίου 2019, για τη συμμετοχή σας σε αυτές καθώς και για την εμπιστοσύνη με την οποία μας τιμήσατε. Ήθελα ακόμη να τονίσω πως την εμπιστοσύνη και την τιμή αυτή την αντιλαμβανόμαστε όλοι μας ως μεγάλη ευθύνη. Δεσμευόμαστε ότι θα προσπαθήσουμε, με όλες μας τις δυνάμεις, να ανταποκριθούμε στα καθήκοντά μας.

Είναι κοινός τόπος πως κάθε επιστημονική εταιρία για να μπορέσει να πετύχει το σκοπό της χρειάζεται την ενεργό συμμετοχή των μελών της. Για να επιτευχθεί ο σκοπός της ΕΝΧΕ, που δεν είναι άλλος από την προαγωγή των νευροχειρουργικών υπηρεσιών στην χώρα μας, η εταιρία στηριζόταν από την ίδρυσή της και στηρίζεται μέχρι και σήμερα στην συμμετοχή αλλά και στην εθελοντική εργασία πολλών και εξαιρετικών συναδέλφων. Η συλλογικότητα, η συμμετοχή και η δραστηριοποίηση όλο και περισσότερων Νευροχειρουργών, παλιών και νέων συναδέλφων, αποτελούν προυπόθεση για να μπορέσει η ΕΝΧΕ να συνεχίζει να ανταποκρίνεται στο έργο της. Για το λόγο αυτό, η ενθάρρυνση της συμμετοχής, ιδιαίτερα των νέων συναδέλφων, θα αποτελέσει στόχο και του νέου Δ. Σ. Έχοντας πλήρη επίγνωση της αναγκαιότητας της συμμετοχής θα προσπαθήσουμε να πραγματοποιηθούν ποικίλες δράσεις ώστε να πλαισιώνουν την εταιρία όλο και περισσότεροι συνάδελφοι.

Η επιστημονική σχέση αμφίδρομη, δημιουργική και αμοιβαία επωφελής με τους Έλληνες Νευροχειρουργούς της διασποράς θα συνεχιστεί αμείωτη και αυτή τη διετία. Παρόλο που τα τελευταία χρόνια περισσότεροι νέοι Νευροχειρουργοί εργάζονται πια στο εξωτερικό, είναι πολύ ελπιδοφόρο ότι διατηρούν την επαφή με την Εταιρία και βοηθούν ουσιαστικά στο έργο της. Κυρίως όμως, η πλαισίωση και η πληρέστερη υποστήριξη των Νευροχειρουργών της χώρας μας, που μέσα σε δύσκολες συνθήκες και πολύπλοκο περιβάλλον αγωνίζονται καθημερινά να ασκήσουν το επάγγελμά τους, από την επιστημονική τους εταιρία είναι πρώτιστο καθήκον μας.

Ο συνεχής προβληματισμός, η αλληλεπίδραση με τους συναδέλφους καθώς και η κοινή αναζήτηση τρόπων βελτίωσης του πλαισίου άσκησης της Νευροχειρουργικής στην Ελλάδα, θα συνεχίσει να αποτελεί προτεραιότητα του Δ. Σ. της ΕΝΧΕ.

Σημείο αναφοράς της ΕΝΧΕ είναι η εκπαιδευτική δραστηριότητά της. Επανακαθορίζεται ως κεντρικός άξονας δράσης και από το νέο Δ.Σ. στοχεύοντας στους ειδικευόμενους με εμπλουτισμένες δράσεις, με ένα ομογενοποιημένο και συνεκτικό πρόγραμμα διετίας καθώς και στη σύνδεση των μετεκπαιδευτικών μαθημάτων με την εξεταζόμενη ύλη στις εξετάσεις ειδικότητας και την οργάνωση πρακτικών σεμιναρίων.

Η εκπαίδευση των ειδικών, η οργάνωση τακτικών, εξειδικευμένων θεματικών σεμιναρίων καθώς και τακτικών εξειδικευμένων πρακτικών σεμιναρίων (hands on) για ουσιαστική συνεισφορά στην καθημερινή ιατρική πράξη στο περιβάλλον της συνεχιζόμενης ιατρικής εκπαίδευσης είναι στα σχέδια και του νέου Δ. Σ. Στο πεδίο των συνεδρίων, προχωρά η οργάνωση του 34ου και 35ου Πανελλήνιων Συνεδρίων Νευροχειρουργικής.

Η παρουσία της ΕΝΧΕ στις διεθνείς επιστημονικές εταιρείες (EANS, WFNS, SeENS) και επαγγελματικές ενώσεις (UEMS) θα συνεχισθεί και θα ενισχυθεί ώστε η Ελληνική Νευροχειρουργική να συμμετέχει ενεργά στις εξελίξεις, να αναδεικνύει τα επιτεύγματά της και τις καινοτομίες της αλλά και να βελτιώνει τις ελλείψεις και τις αδυναμίες της. Η εκπροσώπηση και συμβουλευτική στήριξη σε διάφορους κρατικούς θεσμούς (Υπουργείο Υγείας, ΚΕΣΥ, Ανώτατο Υγειονομικό Συμβούλιο) θα συνεχισθεί με γνώμονα την υποστήριξη των πάγιων θέσεων της ΕΝΧΕ όπως έχουν διαμορφωθεί στο παρελθόν και έχουν προσαρμοσθεί στα νεότερα επιστημονικά και κοινωνικά δεδομένα.

Η προσωπική μου δέσμευση στο σκοπό της εταιρίας είναι αυτονόητη. Η επιτυχία του σχεδιαζόμενου έργου δεν είναι δεδομένη ωστόσο τα αποτελέσματα θα κριθούν από την συλλογική προσπάθεια.

 

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς

 

Κώστας Βλάχος

Νευροχειρουργος Δ/ντης ΕΣΥ

Πρόεδρος ΕΝΧΕ 2019-2021